Presun na zaciatok webstránky
9.5.2024

Prenajímateľ Peter: MNA odporúčam každému, kto má záujem o garantovaný pasívny príjem

Prečítajte si, prečo sa Peter rozhodol zveriť byt MNA, ako hodnotí doterajšiu spoluprácu a čo ho na nej najviac prekvapilo.

Aké očakávania ste mali pred uzavretím zmluvy s MNA a aká bola realita?

Bolo to niečo nové pre obe strany, veľa sme spolu o tom hovorili. Dozvedel som sa, že rodina, ktorá sa do bytu nasťahuje, nebude platiť plnú sumu, ale len to, čo znesie ich rodinný rozpočet. Malá časť nájmu bude dotovaná nejakou treťou stranou – napríklad nadáciou, s ktorou MNA spolupracuje.

Tiež som nevedel, ako bude o byt postarané. Čiže také klasické otázky, čo má každý prenajímateľ, hlavne, ak ide o prvý prenájom vôbec. Napríklad som nevedel, ako byt pripraviť. Nikdy predtým som byt neprenajímal. Až keď sme si sadli s MNA, zistil som, že som mohol byt nechať aj bez niektorých kusov nábytku. Dozvedel som sa, že MNA disponuje skladom nábytku. Zbytočne som sa možno snažil doplniť a opraviť pokazený nábytok pred uzavretím zmluvy.

Čo bolo hlavným impulzom, aby ste zverili byt MNA?

Vedel som, že mesto robí rôzne aktivity na zvýšenie počtu bytov, ktoré spravuje. Odkupy, zmeny územného plánu výmenou za nájomné byty v nových projektoch developerov či stavba mestských nájomných bytov. A keďže sme sa s rodinou už dlhšie pripravovali na sťahovanie, rozmýšľal som, čo s bytom. Potom som niekde započul nápad prenajímať si byty od fyzických osôb. Super nápad, ako pomôcť mestu, resp. nejakej rodine, ktorá to potrebuje, a zároveň vyriešiť svoj problém – nájsť nájomníka.

Mám dosť aktivít na to, aby som sa staral ešte aj o nájomníkov. Hľadať ich, vybrať takých, ktorí budú platiť na čas, budú slušní… to zaberie čas, ktorý nemám. Hľadal som preto riešenie, ktoré ma zbaví starostí. Oslovil som aj špecializované realitné agentúry, ale nakoniec som sa rozhodol, že to dám MNA. Ponuky boli podobné, a hlavne som z rozhovorov s MNA videl, že oni si tú úlohu spravia dobre – že vyberú rodinu, ktorá tam zapadne. Budú s ňou v spojení a pomôžu jej cez mestských sociálnych pracovníkov.

Ako hodnotíte prenajímanie bytu cez MNA v porovnaní so štandardným komerčným prenájmom?

Komerčný prenájom si vyžaduje môj čas, aby som sa bytu a nájomníkom venoval. Štandardný komerčný prenájom nie je pasívny príjem. Ja som hľadal riešenie pasívneho príjmu, kde sa nemusím o nič starať a akceptujem nižšiu cenu prenájmu za to, že MNA všetko vybaví za mňa. Mám garantovaný príjem na dohodnutú dobu zmluvy a peniaze prichádzajú načas.

Je niečo, čo Vás na spolupráci s MNA prekvapilo?

Akí nesmierne milí ľudia pracujú pre naše mesto a chcú pomáhať ľuďom v problémoch, aby neupadli do začarovaného kruhu bezdomovectva a finančnej nestability. A potom ešte prvý deň platnosti zmluvy, ako mi cinkla notifikácia z banky, že mi prišli peniaze za prvý mesiac a tiež dohodnutá kaucia… 😀

Mali ste pred zverením bytu MNA nejaké obavy?

Samozrejme, mal som obavy, ako asi každý, kto niečo zverí niekomu inému. Ako sa budú podnájomníci správať k bytu a jeho vybaveniu, či si porozumejú so susedmi, ako bude byt vyzerať po ukončení zmluvy…

Ale pochopil som, že MNA vyberá do svojich bytov ľudí starostlivo. Ich cieľom je, aby tam ľudia zapadli, aby boli schopní platiť za bývanie, aby sa tam cítili dobre, aby mali istotu bývania, získali zázemie, mali sa kam vracať z práce. Aby sa posunuli v živote, možno našli lepšiu prácu, aby sa naučili lepšie hospodáriť s peniazmi. Obavy už nemám. Je v záujme rodiny, ktorá v byte býva, aby tam mohla zostať. Bývanie v ubytovni je dočasná stanica a nikomu to neprajem, každý by mal mať právo bývať slušne a cítiť sa na danom mieste ako doma.

Čo by ste poradili iným prenajímateľom – komu sa podľa vás oplatí prenajať byt cez MNA?

Každému, kto má záujem o garantovaný pasívny príjem, teda príjem bez aktívnej činnosti hľadania podnájomníka, starania sa o podnájomníka či riešenia problémov s podnájomníkom, odporúčam kontaktovať MNA a ponúknuť im byt. Oni sa o všetko postarajú. Na oplátku dostanete férovú cenu a dobrý pocit, že pomôžete niekomu zvýšiť kvalitu života.

Prečítajte si viac